Dzisiaj postanowiliśmy zjeść deserek w domu. Chciałem zaprezentować bardzo prosty (jak się okazało) przepis na ciasto, które wielu po prostu zwali z nóg – Fondanty Czekoladowe. Szczególnie miłośników czekolady – jak my!
Samo ciasto jest do zrobienia w 20min, sam przepis nie mógłby być prostszy, a nie jeden cukiernik mógłby dać je jako swój flagowy wyrób. Przepis wziąłem z mojej ulubionej strony z przepisami: Kwestia Smaku, z której pewnie jeszcze nie raz będę wrzucał tutaj przepisy.
Fondanty czekoladowe to mini ciacha z płynną czekoladą wewnątrz, z mocno czekoladowym biszkoptem na zewnątrz.
Trudności, które napotkałem:
- brak odpowiedniego naczynia – przepis zakłada kokilki o około 5-6cm średnicy – ja takich nie miałem i wykorzystałem naczynia do Creme Brulee (ok.11 cm średnicy)
- porcja z dwóch jajek to za mało na tak duże pojemniki i wyszły mi tylko dwie porcje
- zwiększyłem czas pieczenia z 8min do 12min – ciut za dużo, wystarczyło 11min i byłoby więcej masy płynnej